De roofvogels waarmee wij werken of ooit mee gewerkt hebben

[metaslider id=5258]

Kapgier – Michael

De kapgier (Necrosyrtes Monachus) behoort tot de soort van de “oude wereld gieren”. Het is een kleinere giersoort in vergelijking met anderen. Typisch aan deze vogel is dat hij niet bang is voor mensen en dus vaak terug te vinden is in menselijke leefgebieden.

[metaslider id=5267]

Europese Oehoe – Dora en Kamiel

In het Latijn noemt hij Bubo bubo In het engels noemen ze hem de Eagle Owl wat betekent “arenduil”. Dit om aan te geven hoe groot en krachtig deze uil is. Zijn naam –Oehoe- heeft hij te danken aan zijn roepgeluid. De oehoe is de grootste uil ter wereld.

[metaslider id=5268]

Kerkuil– Jozef

Zijn Latijnse naam is Tyto alba. De Latijnse soortaanduiding alba betekent wit. De kerkuil is voornamelijk ’s nachts actief, maar bij gebrek aan voedsel en tijdens omzwervingen vliegt hij ook overdag. Vroeger werd de kerkuil (uilen) vaak in verband gebracht met de dood vanwege zijn witte verschijning in de nacht en schel gekrijs.

[metaslider id=5269]

Savannearend – Zita en Bink

Vroeger werd de steppearend (Aquila nipalensis) als ondersoort van de Savannearend beschouwd maar het is aangetoond dat het 2 verschillende soorten zijn. De Savannearend broedt alleen in Marokko en wordt ook wel eens roofarend genoemd. Het latijnse woord rapax betekent roofgierig of roofzuchtig, het kan ook in verband worden gebracht door het feit de prooi van andere roofdieren steelt. De Savannearend is een standvogel.

[metaslider id=5270]

Slechtvalk – Shadow, Storm, Hunter en Sky

De latijnse soortaanduiding peregrinus betekent trekker. Bij een loodrechte duikvlucht tijdens de jacht zijn er snelheden van 320 km/u en meer gemeten. Dit maakt deze vogel tot het snelste dier ter wereld.

[metaslider id=5271]

Witrug-gier – Sparta

Witruggieren zijn grote giersoorten . Ze behoren tot de gieren van de oude wereld en komen voor in Afrika gelijk de naam (Gyps Africanus) zegt. Ze hebben geen krachtige grijpklauwen en worden wel eens de opruimers van de natuur genoemd.

[metaslider id=5272]

Bengaalse Oehoe – Romy

In het Latijn noemt men hem Bubo bengalensis. In het Engels ook wel Rock eagle owl of Indian eagle owl genoemd. Lijkt zeer veel op onze Europese oehoe maar is veel kleiner.

[metaslider id=5273]

Aplomadovalk – Apollo

De Falco femoralis is een roofvogel uit de familie van de Falconidae. Deze vogel is snel en behendig. Het is een zeldzame soort en wordt sinds kort gekweekt en getraind door valkeniers om ze later terug los te laten in hun vrije wildbaan

[metaslider id=5274]

Gier/Slechtvalk – Fun en Bliksem

De gier/slechtvalk is een hybride vogel, en bevat eigenschappen van zowel de giervalk (falco rusticolus) als de slechtvalk. Hybrides hebben tot doel om de goede eigenschappen van 2 soorten te laten samensmelten om zo een ultieme jachtvogel te bekomen. Bv.De slechtvalk is het snelst in duikvlucht en de Giervalk is het snelst in horizontale vlucht.

[metaslider id=5275]

Amerikaanse Zeearend – Akash

In het Latijn noemt hij Haliaeetus leucocephalus. In het engels noemen ze hem de Bald eagle wat betekent “witkopzeearend”. De Amerikaanse zeearend is Amerika’s nationale vogel en staat ook afgebeeld op het grootzegel van de Verenigde Staten.

[metaslider id=5276]

Woestijnbuizerd – Rena, Vega en Zenya

De latijnse naam “Parabuteo unicinctus” betekent: ‘Lijkend op de buizerd maar met een gekleurde band’ Deze vogel wordt ook wel eens Harrishawk genoemd. Hij is een zeer behendige jager die zijn prooien vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vangt. De naam Woestijnhavik zou meer geschikt zijn vanwege zijn jachtactiviteit. Zeer sociale vogel die meestal in groep of met tweeen op jacht gaat.

[metaslider id=5277]

Briluil – Luna

De briluil (Pulsatrix perspicillata) is een vooral bruine/zwarte vogel met kenmerkende witte randen rond zijn ogen (de bril) en zonder zichtbare oren.
Het jong is vooral wit met grote klauwen. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

[metaslider id=5278]

Oeraluil – Gwin

De oeraluil (Strix uralensis) is een grote uilensoort met zwarte/donkerbruine ogen en een grote ronde kop.Kenmerkend is de lange gebandeerde wigvormige staart.

[metaslider id=5279]

Witwangdwergooruil – Lukske

De noordelijke witwangdwergooruil (Ptilopsis leucotis, synoniem: Otus leucotis) is een vogel uit de familie Strigidae (uilen).

[metaslider id=5280]

Boeboekuil – Bonnie

De Nieuw-Zeelandse boeboekuil (Ninox novaeseelandiae), in het Engels ook wel Masked Owl (en nog 17 andere bijnamen) genoemd, is een kleine bruine uil met een groot verspreidingsgebied in Australië en Oceanië.

[metaslider id=5281]

Rode wouw – Orval, Riva en Duvel

De rode wouw (Milvus milvus) lijkt op de buizerd, maar de rode wouw is meer roodachtig en heeft een diep gevorkte staart.
De soort is hieraan te onderscheiden van de nauw verwante zwarte wouw, die een ondiep gevorkte staart heeft.

[metaslider id=5282]

Kuifcaracara Polyborus plancus – Costa

De kuifcaracara (Polyborus Plancus) heeft lange hoge gele poten zodat deze overzicht heeft over het veld tijdens het foerageren.

[metaslider id=5283]

Sakervalk – Xena

De sakervalk (falco cherrug) is groter dan de slechtvalk, Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje groter.Vliegt met langzame vleugelslag met lange glijvluchten, zweeft dikwijls met wijd gespreide staart.

[metaslider id=5284]

Havikarend

Een havikarend (Hieraaetus fasciatus) is een middelgrote arend en is pas in het vijfde kalenderjaar volwassen. In vlucht zijn kenmerkend de brede zwarte eindband en de donkergrijze ondervleugel met een brede bijna zwarte V-vormige band.

[metaslider id=5351]

Buizerd

De buizerd (Buteo buteo) is een middelgrote tot grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). De vogel jaagt gebruikelijk in open land, maar nestelt in bosranden.
Vanaf de laatste decennia van de 20e eeuw is het buizerdbestand in de Benelux verveelvoudigd ten opzichte van de jaren zestig, toen de vogel door gebruik van pesticiden aldaar bijna uitgestorven was.

[metaslider id=5357]

Roodkopgier – Herman

De roodkopgier (Cathartes aura) aan de kop rode kwabben, net als bij een mannelijke kalkoen. De vleugels zijn breed en de staart is lang.
De sociale kalkoengier leeft in grote groepen van ongeveer dertig exemplaren, waaronder mannetjes, vrouwtjes en jonge vogels. In gebieden met veel prooi en veel broedplaatsen nestelen, slapen ze vaak samen met zwarte gieren.

[metaslider id=5285]

Hybride Steenarend x woestijnbuizerd

Deze vogel is een kruising tussen de steenarend (aquila chrysaetos) x woestijnbuizerd (parabuteo unicinctus)
Dit is de eerste havikarend ontwikkeld door de mens en heeft het voordeel dat deze zowel grote prooien en kleinere prooien aankan.