Havikarend

Omschrijving van de Havikarend

Een havikarend (Hieraaetus fasciatus) is een middelgrote arend en is pas in het vijfde kalenderjaar volwassen. In vlucht zijn kenmerkend de brede zwarte eindband en de donkergrijze ondervleugel met een brede bijna zwarte V-vormige band.

Kenmerken

Lengte 55 tot 65 cm
Gewicht Mannetje 1600 gram / vrouwtje 2000 gram
Spanwijdte 145 tot 165 cm
Kleur volwassen vogel is donkerbruin van boven, grijs van onder met verticale streping. De staart is grijs. Aan de vleugeluiteinden bevinden zich zwarte punten.

Verspreidingsgebied

Vanaf Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied via Voor-Azië tot India en Zuid-China. Het in Oost- en Zuid-Afrika voorkomende ras Hieraaëtus Fasciatus Spilogaster wordt ook wel als aparte soort beschouwd.

Voortplanting

De baltsvluchten beginnen al in november / december.
De horst wordt bij voorkeur hoog in steile rotswanden of in ravijnen gebouwd, meestal in een holte of nis. De horst wordt gemaakt van takken en twijgen. Niet zelden wordthet nest jaren achtereen gebruikt en kan dan zeer omvangrijk worden.
Vaak heeft een paar een aantal wisselnesten. Broedtijd: februari – maart; Legselgrootte: meestal 2 eieren (69 x 54 mm; 11 gram), die om de twee dagen wordt gelegd. Ze zijn wit of gelig bruin gevlekt.

Voedsel

Stort zich van grote hoogte met aangelegde vleugels razendsnel op een ontdekte prooi; jaagt ook wel laag langs rotswanden of vanaf een uitkijkpost. Beide partners jagen vaak samen.
De voornaamste prooidieren zijn konijnen, rode patrijzen en kauwen; bovendien jonge hazen en ratten, duiven en vele andere vogelsoorten, alsmede hagedissen.
Vliegende vogels worden in de lucht geslagen op de manier waarop valken dat plegen te doen.

Ondersoorten

Er zijn twee ondersoorten gemeld:Aquila fasciata fasciata
Aquila fasciata renschi