Kuifcaracara – Costa

Omschrijving van de Kuifcaracara

De kuifcaracara (Polyborus Plancus) heeft lange hoge gele poten zodat deze overzicht heeft over het veld tijdens het foerageren. scharrelt en gedraagt zich een beetje zoals een kip.
Er is geen verschil in uiterlijk tussen de beide geslachten.

Kenmerken

Lengte 49 tot 59 cm
Gewicht 850 tot 1500 gram.
Spanwijdte 120 tot 130 cm
Kleur donkergrijsbruin met een roomwitte kop en hals. De borst, de staart en de vleugeluiteinden zijn zwart-wit gebandeerd. Verder vallen het oranje gelaat en de zwarte kruin op.

Verspreidingsgebied

Deze soort komt voor van noordelijk Bolivia tot oostelijk Brazilië tot Tierra del Fuego en de Falklandeilanden. Graslanden en landbouwgebieden vormen de habitat van de kuifcaracara.
Het meest algemeen is de soort in laaglandgebieden, maar de caracara wordt ook wel in hogere gebieden gezien.

Voortplanting

In het broedseizoen vechten de mannelijke individuen in de lucht om de vrouwtjes. Na de paring maakt de kuifcaracara een nest van dunne takken, gedroogde uitwerpselen en veren,
meestal boven in een palmboom. Meestal worden er twee of drie eieren gelegd, die na ongeveer 30 dagen uitkomen. Pas na acht weken zullen de jongen het nest voor het eerst verlaten.

Voedsel

Caracara’s zijn opportunisten, die zich met zowel aas als levende prooi voedt. Knaagdieren, jonge vogels en schildpadden, hagedissen, kikkers, eieren, wormen en insecten staan op het menu. Meerdere caracara’s kunnen soms samenwerken om een grotere prooi te kunnen doden. Daarnaast doet de kuifcaracara zich ook tegoed aan aangespoelde vis en doodgereden wild.

Ondersoorten

De kuifcaracara heeft 3 ondersoorten, zie :

Cheriway Caracara
Cheriway Pallidus
Caracara Cheriway audubonii