Roodkopgier

Omschrijving van de Roodkopgier

De roodkopgier (Cathartes aura) aan de kop rode kwabben, net als bij een mannelijke kalkoen. De vleugels zijn breed en de staart is lang.
De sociale kalkoengier leeft in grote groepen van ongeveer dertig exemplaren, waaronder mannetjes, vrouwtjes en jonge vogels. In gebieden met veel prooi en veel broedplaatsen nestelen, slapen ze vaak samen met zwarte gieren.
Vaak zit de kalkoengier in een boom of zweeft hij boven de omgeving op zoek naar voedsel. Dankzij zijn gevingerde vleugelpunten is de kalkoengier een goede zwever. Daarnaast maakt ook het grote vleugeloppervlak in combinatie met het lichte gewicht dit mogelijk.
Tijdens het zweven worden de vleugels in een V-vorm gehouden. De kalkoengier kan zijn voedsel, behalve met zijn scherpe ogen, ook vinden door het op een grote afstand te ruiken. Er zijn maar weinig vogels waarvan bekend is dat ze dat kunnen.

Kenmerken

Lengte 64 – 81 cm
Gewicht Tussen de 800 – 2000 gram
Spanwijdte 140 – 180 cm
Kleur Het is een zwarte of grijsbruine vogel met een vuurrode kop en nek.

Verspreidingsgebied

De kalkoen- of roodkopgier (Cathartes aura) is een roofvogel van de familie Cathartidae uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Voortplanting

Het nest van de kalkoengier bestaat meestal uit een holte in een rots of boom. Soms nestelt deze roofvogel ook op gebouwen.
Het nest wordt bekleed met takjes, veren en stukjes huid, die de gier van dode dieren aftrekt.
Met behulp van gedroogde uitwerpselen wordt het nest verstevigd. Het vrouwtje legt één tot drie eieren, waarop beide geslachten om de beurt broeden.
Na circa 42 dagen komen de eieren uit en de jongen worden gevoed met opgebraakt voedsel uit de krop. Na drie maanden kunnen de jonge kalkoengieren vliegen.

Voedsel

Net als andere gieren is de kalkoengier een afvalopruimer en eet hij aangespoelde vis, dode en rottende dieren en fruit.
Kleine karkassen worden geprefereerd, maar ook op grotere lijken zal de kalkoengier af komen.
Kalkoengieren gaan regelmatig langs snelwegen op zoek naar dieren die slachtoffer zijn geworden van het verkeer.
Daarnaast staan ook eieren van andere vogels en kleine diertjes zoals hagedissen en insecten op het menu.

Ondersoorten

Cathartes aura heeft 6 ondersoorten:
– Cathartes aura aura
– Cathartes aura ruficollis
– Cathartes aura septentrionalis
– Cathartes aura jota
– Cathartes aura falklandicus
– Cathartes aura teter