Wetgeving

Aanschaf, huisvesting en wetgeving

Het is niet onze bedoeling om mensen aan te zetten om stootvogels (of roofvogels) te houden, integendeel, in het eerste opzicht raden wij mensen af om stootvogels te houden en dit wordt ook duidelijk gemaakt tijdens onze presentaties.

Roofvogels zijn géén huisdieren!

Ze hebben een specialistische verzorging nodig zodat het niet eenvoudig is deze dieren te houden en te trainen, het zijn en blijven roofdieren met krachtige klauwen en een stevige snavel. Een goede valkenier of roofvogelhouder is “slaaf” van zijn vogels en heeft veel beperkingen in zijn leven en maakt van valkerij een levenswijze.

Alle Europese vogels mogen enkel gehouden worden als zij in gevangenschap zijn geboren en men moet zich aansluiten bij een ornithologische federatie met inschrijving van de Europese stootvogels in een databank.

Elke Europese stootvogel moet voorzien zijn van een gesloten voetring met een maat die toegewezen is voor deze soort en zodanig dat de ring bij de volgroeide vogel niet uit kan zonder deze te kwetsen. Op deze ring staan gegevens die overeenkomen met de gegevens op het certificaat.

Dit om een klein idee te geven omtrent wetgeving.